Tips bij faalangst

Tips bij faalangst

Hoe verminder je faalangst?

Denk jij dat je last hebt van faalangst? En zou je er graag vanaf willen komen? De volgende tips dragen bij aan het verminderen en overwinnen van faalangst. In vele gevallen gaat het niet om iets nieuws leren, maar juist afleren. We reageren vaak op een verkeerde manier op wat we denken en voelen, waardoor we de angst versterken en het zelfvertrouwen ondermijnen.

Het is heel belangrijk om te onthouden dat het niet gaat om het leren van iets nieuws, maar juist om het afleren. Ook is het van belang dat je vertrouwen houd in jezelf en dat je zelfverzekerd in het leven staat. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het verminderen van faalangst. 

  1. Wordt vooral niet boos op jezelf als je merkt dat je last hebt van faalangst, hierdoor wordt de faalangst alleen maar erger. Het gaat namelijk om een negatieve emotie en hoe minder jij jezelf accepteert, hoe sterker de angst terugkeert.
  2. Probeer je niet te focussen op de faalangst, het is niet erg dat je de faalangst voelt maar ga er niet mee worstelen. Hoe meer jij je erop focust hoe erger het wordt, probeer dit dus niet te doen. Probeer je juist te focussen op de dingen waar jij goed in bent en realiseer je dat iedereen andere specialiteiten heeft. 
  3. Praat over je faalangst, maar doe dit wel met iemand die je vertrouwt. Hij of zij kan jou misschien wel helpen met je faalangst. Ook is het fijn als je er altijd met iemand over kan praten, dus ga op zoek naar iemand die je erg goed vertrouwd en deel je verhaal. 
  4. Vergelijk jezelf niet met anderen, iedereen is namelijk anders en iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten.Iets wat jij heel goed kan, kan een ander juist minder goed of andersom. Door jezelf met andere te vergelijken zal je faalangst alleen maar toenemen, daarom is het belangrijk om jezelf niet te vergelijken.
  5. Blijf positief denken, en probeer de negatieve gedachten te stoppen. Ook als dit in de nacht gebeurt, zeg stop tegen jezelf en focus je op iets positiefs. Het kan helpen om de negatieve gedachten op papier te zetten, hierdoor schrijf je als het ware de negatieve gedachten uit je hoofd. 
  6. Weet dat fouten maken menselijk is, het is helemaal niet erg om fouten te maken dat hoort nou eenmaal bij leren. Van fouten leer je namelijk erg veel. Iedereen maakt fouten, en dat is dus helemaal niet erg. 
  7. Probeer zelfverzekerder te zijn, laat dus ook de negatieve gedachten over jezelf los. Heb vertrouwen in wat je doet, en denk daar positief over. Wanneer je positief over een situatie denkt is de kans ook groter dat het een positieve uitkomst heeft. Accepteer jezelf zoals je bent, en blijf vooral jezelf want je bent goed zoals je bent. 
  8. Als laatste investeer ook eens in jezelf, en schakel een coach in. Door een coachingstraject kan je faalangst in een relatief korte periode worden verholpen. Je kunt op Coach Circle gemakkelijk een coach inschakelen, vind een coach die bij jou past en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Terug naar overzicht

Bekijk video's over faalangst