Ontstaan faalangst en oorzaak

Het ontstaan van faalangst & de oorzaken

Faalangst begint met verlangen naar succes of iets graag willen. Succes is ontzettend belangrijk in onze maatschappij. De druk om te presteren neemt hierdoor toe. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie je bent) verward met sociale status, geld, macht en relaties. Langs de weg van succes proberen we gelukkig te worden. Wat succes betekent voor iemand verschilt per individu. Voor de één is succes het behalen van een diploma, terwijl voor een ander veel geld verdienen of de juiste partner vinden succes is.

Om succesvol zijn proberen we invloed (controle) uit te oefenen over onze toekomst. Gedachten die over de toekomst gaan worden controlegedachten genoemd. Een controlegedachte begint vaak met de vraag ' wat als'? Wat als ik mijn baan verlies? Wat als ik afgewezen wordt? Wat zullen anderen mensen wel niet denken? Wat als ik moet blozen? Wat als ik faal? Het resultaat van een controlegedachte is faalangst. Een negatieve emotie die je blokkeert en fysieke stress veroorzaakt.

Wat zijn de Faalangst Oorzaken?

Faalangst oorzaken, wat zijn het en hoe los je de oorzaak van angst om te falen op?
De meest voorkomende tekenen van angst om te falen zijn:

Wanneer je moet presteren dan krijg je last van; overmatig zweten, trillende handen, rood worden, stotteren, niet uit je woorden kunnen komen, of niet meer helder kunnen denken. Of je krijgt een volledige black-out waarbij je niets meer weet.

Faalangst oorzaken – soorten faalangst
Angst om te falen wordt verdeeld in 3 types, afhankelijk van waar je bang voor bent. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je last hebt van meer dan één type faalangst.

Cognitieve faalangst
Deze angst is gerelateerd aan proefwerken, examens en rijexamens. Van te voren denk je al dat je het toch niet zal kunnen. Door de stress die dit kan opleveren en het bijkomende (uitstel) gedrag wordt het inderdaad heel moeilijk voor je om succes te hebben bij het leveren van de prestatie.

Motorische faalangst
Dit type angst komt naar boven wanneer jij je lichaam moet gebruiken. Denk hierbij aan sport. Je angst maakt dat je spieren zich gaan spannen. Het wordt hierdoor onmogelijk voor je om de oefeningen goed uit te voeren.

Sociale faalangst
Van deze angst heb je last bij interactie met anderen. Je hebt dan het gevoel te blokkeren. Je hebt onzekere gevoelens die je dwars zitten bij contact met anderen. Je vindt het helemaal niets om aandacht op je gevestigd te hebben. Het gevaar bestaat dat je in een sociaal isolement gaat belanden.

Faalangst oorzaak
Eindelijk is er inzicht gekomen in de oorzaak van angst om te falen. Deze oorzaak blijken onverwerkte emoties te zijn. Deze onverwerkte emoties, die onbewust kunnen zijn waardoor jij dus niet weet dat jij ze hebt, veroorzaken verstoringen in het energiesysteem van jouw lichaam.

Als gevolg van deze verstoringen krijg je last van angstgevoelens met allen bijbehorende symptomen. Daarnaast krijg je last van vreemde gedachtes zoals doemgedachtes en ga je onbegrijpelijk gedrag vertonen zoals uitstelgedrag.

Worden deze verstoringen in je energiesysteem niet zijn opgelost, dan blijf je last houden van je faalangst. Wat je er ook aan doet om van je angst om te falen af te komen.

Terug naar overzicht

Bekijk video's over faalangst