Faalangst kenmerken & symptomen

Hieronder een overzicht van de faalangst kenmerken waaraan je angst om te falen kunt herkennen.

Knikkende knieën, trillende handen, duizeligheid…. Buikpijn, maagpijn, hoofdpijn… Slecht slapen, veel piekeren, onrust…
Black-out, niets meer weten, niets meer kunnen.
En dat juist op momenten dat je prestaties moet leveren?

Herkenbaar? Misschien heb je faalangst. Letterlijk: angst om te falen. Maar de diepere angst daarachter is altijd de angst om negatief beoordeeld te worden.
Als je risico’s  vermijdt - vanuit de gedachte dat als je iets niet probeert, je in elk geval ook niet kunt mislukken -  dan leid je een veel kaler leven dan mogelijk is.

Het gevoel van faalangst

Faalangst geeft een naar of vervelend gevoel.  Het is een spanning die het lichaam in opperste staat van alertheid brengt. Terwijl adrenaline en gezonde spanning bijdragen aan een goede prestatie doet faalangst het tegenovergestelde. Faalangst kan je 's nachts wakker houden door de vele zorgen die zich in je hoofd afspelen. Hierdoor wordt het moeilijker om de volgende dag optimaal te presteren.

Het ondernemen van actie wordt moeilijker door faalangst. Introverte en verlegen mensen hebben vaak last van faalangst. Door de angst die men voelt is er de wens om te vluchten of datgene te vermijden waar men bang voor is. Faalangst kan ervoor zorgen dat je belangrijke zaken uitstelt of niet eens meer begint aan leuke of nieuwe uitdagingen.

Succes - Controle - Faalangst

Angst om te falen begint met verlangen naar succes of iets graag willen. Succes is ontzettend belangrijk in onze maatschappij. De druk om te presteren neemt hierdoor toe. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie je bent) verward met sociale status, geld, macht en relaties. Langs de weg van succes proberen we gelukkig te worden. Wat succes betekent voor iemand verschilt per individu. Voor de één is succes het behalen van een diploma, terwijl voor een ander veel geld verdienen of het vinden van de juiste partner succes is.

Faalangst en controle

Om succesvol te zijn proberen we tevergeefs invloed (controle) uit te oefenen over onze toekomst. Gedachten die over de toekomst gaan worden controlegedachten genoemd. Een controlegedachte begint vaak met de vraag 'wat als'?

Wat als ik mijn baan verlies? Wat als ik afgewezen wordt? Wat zullen anderen mensen wel niet denken? Wat als ik moet blozen? Wat als ik faal? Het resultaat van een controlegedachte is angst. Een negatieve emotie die je blokkeert en fysieke stress veroorzaakt.
Kenmerken

Faalangst geeft een naar of vervelend gevoel.  Het is een spanning die het lichaam in opperste staat van alertheid brengt. Gezonde spanning is niet erg en helpt je om een goede prestatie te leveren, maar teveel spanning leidt tot problemen.

Presteren en falen

Piekeren kan je 's nachts wakker houden door de vele zorgen die zich in je hoofd afspelen. Hierdoor wordt het moeilijker om de volgende dag optimaal te presteren.

Het ondernemen van actie wordt ook bemoeilijkt door nervositeit. Door de angst die je voelt is er de wens om te vluchten of datgene te vermijden waar je bang voor bent. Onzekerheid kan ervoor zorgen dat je belangrijke zaken uitstelt of niet begint aan leuke of nieuwe uitdagingen.

Symptomen van faalangst

Symptomen van faalangst zijn zoal: je bent al tijden aan het piekeren of je hebt last van wanhoopsgevoelens. Verzanden in kleinigheden, klamme handen, zweetproductie, blozen of rode wangen, snelle en oppervlakkige ademhaling. Ook kun je denken aan doemdenken, concentratieproblemen, moeite hebben met zelfstandig werken en vaak is er sprake van een perfectionistische inslag. Verminderde nachtrust, niet kunnen nadenken (black out), stress of dichtslaan (niet meer weten wat te zeggen of verlegen zijn).

Lijst van lichamelijke faalangst kenmerken

  •     Hevig transpireren
  •     Trillende handen en knieën
  •     Misselijkheid
  •     Bonzen van je hart in je keel
  •     Vreemd gevoel in je buik of buikpijn
  •     Rood worden in je gelaat of nek
  •     Al dag van te voren moeilijk of niet kunnen slapen
  •     Verlies van eetlust
  •     Hoofdpijn
  •     Nervositeit, droge mond enz.

 

 

 

Bekijk video's over faalangst