Faalangst

De kern van faalangst is angst om een negatief beoordeeld te worden.
Faalangst is geen karaktereigenschap. Je kunt op het ene gebied ernstig belemmerd worden door faalangst, terwijl je er op een ander gebied helemaal geen last van hebt.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten faalangst.

Cognitieve angst
de angst spitst zich toe op het leveren van intellectuele prestaties, zoals  tentamens of het maken van werkstukken.

Sociale angst
de angst heeft betrekking op het (vermeende) oordeel van anderen over jouw gedrag in het openbaar.

Motorische angst
de angst komt boven bij het uitvoeren van handelingen, bijvoorbeeld bij sport, of het vertonen van vaardigheden.

Uitstelgedrag
Uitstellen kan een gevolg van faalangst zijn. 

Hoe herken je faalangst?

Faalangst kun je herkennen aan:

  • Terugkerende negatieve gedachten (ik kan het niet)
  • Blokkades in de waarneming van het geheugen (black-outs)
  • Lichamelijke spanningsreacties zoals: trillen, zweten, verlamd gevoel in de ledematen, blozen, nerveus, druk zijn, sterke prikkelbaarheid.
  • Faalangst is een probleem, als het je belemmert bij het bereiken van je doelen.

Hoe ontstaat faalangst?

Faalangst heeft te maken met de toevoer van o.a. het hormoon adrenaline. Maakt het lichaam teveel adrenaline aan dan werkt deze stof juist averechts. Een gemiddelde hartslag in rust is ca 70 slagen per minuut. Bij meer dan 100 slagen per minuut maakt het lichaam adrenaline aan. Dit gebeurt onder andere bij stress, angst, woede en verdriet. Hierdoor wordt het lichaam op een oermanier in opperste staat van paraatheid gebracht om te vluchten, vechten en te presteren onder druk. Extra bloed en zuurstof gaan naar de armen en benen. Denk- geheugen en blaasfuncties gaan in relatieve rust. Alles is gericht op overleven (vluchten/vechten) Dit is een fantastische eigenschap van het lichaam.

Alleen als geheugen, denken en presteren wordt verwacht, wordt het lastig. Een juiste portie adrenaline werkt dus prestatie verhogend. Bij de reductie wordt voelbaar welke dosis spanning door adrenaline optimaal is! Zo zal het leven (meer) in gewenste richting gaan, waardoor de kwaliteit verhoogt.

Hoe werkt hulp bij faalangst?

Faalangst kan gereduceerd worden door een cognitieve aanpak. Om tot een beter begrip van de faalangst bij jou te komen is enige algemene kennis noodzakelijk. Deze basiskennis in combinatie met professionele analyse van de persoonlijke situatie leidt al snel tot inzicht en herkenning. Inzicht en herkenning vormen op hun beurt de eerste grote stap op weg naar aanzienlijke reductie. De volgende stap is het verrassend eenvoudig eigen maken van enkele praktische vaardigheden.
 

Bekijk video's over faalangst