Blozen? Bloosangst

Blozen?

Bloosangst

De angst om te blozen ontstaat wanneer je met je gedachten controle probeert uit te oefenen over de gedachten van andere mensen. Je maakt je dan zorgen over wat andere mensen denken als je bloost en juist daardoor creëer je de bloosangst.

Aardig gevonden willen worden of goedkeuring van anderen willen zorgt ervoor dat we ons druk maken over wat andere mensen denken. We vinden het daarom vervelend om te blozen in het bijzijn van anderen.

Het is belangrijk dat je niet boos wordt op jezelf als je bloost, want een negatieve reactie op het blozen versterkt de angst alleen maar.

Sta jezelf toe om te blozen, want jezelf niet toestaan om te blozen is hetzelfde als jezelf niet toestaan om te ademen. Blozen hoort bij de menselijke natuur en door blozen te accepteren wordt het leven een stuk aangenamer.

Misschien is het je al eens opgevallen dat juist de mensen die zich niet zoveel aantrekken van wat andere mensen denken vaak het meest geliefd en gerespecteerd zijn. Je schiet dan ook je doel voorbij wanneer jij je druk maakt over de gedachten van anderen.
'Geef om andere mensen, maar geef niet om wat ze denken.’

Heb echter geduld met jezelf en verwacht geen wonderen. Loslaten is een leerproces waarin je mag groeien. De volgende keer dat je moet blozen voel jij je misschien weer ellendig. Hoeveel negatieve gevoelens je ook ervaart, laat het los. Verspil geen energie aan een probleem dat je alleen kunt oplossen door er geen probleem van te maken.

Terug naar overzicht

Bekijk video's over faalangst