Sociale faalangst

Sociale faalangst of verlegen?

Een goede omschrijving voor sociale faalangst is angst in het bijzijn van (onbekende) mensen. Introverte of verlegen mensen hebben dan ook weleens de neiging om zich terug te trekken of alleen te willen zijn. Alleen zijn voelt veiliger. 

Niet gezien willen worden

Helaas steekt de angst weer de kop als er een ontmoeting is met (on)bekenden op het werk, school of tijdens een sociale bijeenkomst, zoals een feestje of verjaardag.

Bij sociale faalangst is er een sterke neiging om voor andere mensen te denken. Het probleem dat ontstaat als je voor andere mensen denkt is dat je uit gaat van veronderstellingen.

Je denkt bijvoorbeeld dat een collega je niet mag, omdat deze collega weinig aandacht aan je besteed (terwijl in werkelijkheid deze collega het erg druk heeft). Of je durft niet op een leuke dame of heer af te stappen, omdat je denkt dat hij/zij je toch niet leuk vindt.

Als je voor andere mensen denkt dan vul je negatief in wat anderen denken. Je projecteert dan je eigen gedachten op je omgeving en als die gedachten negatief zijn dan creëer je voor jezelf een negatieve wereld vol angst.

Sociale faalangst symptomen

 

Terug naar overzicht

Bekijk video's over faalangst